Ingatlan Adésvételi Szerződés

mortgage, investment, real estate and property concept - close up of home model, dollar money and house keys

Ügyvédi irodánk nagy tapasztalattal rendelkezik az ingatlan adásvétel terén legyen szó készpénzes vagy banki hiteles ingatlan adásvételi szerződésről. Állandó kapcsolatban állunk a legnagyobb bank és hitelintézetekkel, így tisztában vagyunk azzal, hogy az egyes bankok milyen többlet követelményeket kérnek a problémamentes hitelfolyósításhoz, végső soron az ingatlan tulajdonjog bejegyzéséhez. Ez azért fontos, mert a bankok a hitel folyósítását igen szigorú feltételekhez kötik, amik általában az adásvételi szerződés részét képezik. Az szerződés megfelelő tartalma, biztosítékok, fizetési feltételek megfelelő és körültekintő szabályozása nagyon fontos, nem megfelelő szerződési feltételek esetében a feleket a későbbiekben nem várt joghátrányok érhetik. Ez azt jelenti, hogy egy adásvételi szerződés esetében nem csak az ár és a szerződés tárgya (az ingatlan) fontos, hanem ezen kívül nagyon sok szabályozandó kérdés merül még fel. Ide tartozik például a birtokbaadás időpontja, feltételei.

Ez egy nagyon lényeges kérdés, egyrészről mert a birtokbaadással átszáll a birtokosra minden az ingatlannal kapcsolatos költségviselési kötelezettség, de az ingatlan hasznai is, például, ha az ingatlan eladása úgy történik, hogy az ingatlant egy harmadik fél, pl. bérlő használja. Másrészről a birtokba kerülés egy igen erős jogi kötődést hoz létre a birtokos javára, ami akár visszaélésekhez is vezethet. Ezért – ha pl. ha a birtokbaadás a teljes vételár megfizetése előtt történik, fontos jogi garanciát beépíteni a szerződésbe.

A tulajdoni lap körültekintő vizsgálata is rendkívül fontos, mert a nem kellő körültekintéssel kötött szerződés később kellemetlenségeket okozhat. Ilyenek lehetnek pl. különböző terhek, ha ti. ahogy a jog nyelvén mondják, ha az ingatlan nem per, vagy tehermentes. Természetesen ezek az ingatlanok is értékesíthetők, de a szerződések megkötése sokkal nagyobb körültekintést igényel. Ilyen teher lehet pl. ha más személynek haszonélvezeti joga van az ingatlanra. Mi a legnagyobb biztonsággal minden járulékos kérdésre kiterjedően készítjük el szerződését.

Külön jogszabályok vonatkoznak termőföldek értékesítésére, ezekben az esetekben is igen sok mindenre kell figyelni. A társasházak esetében is fontos a kellő körültekintés, Magyarországon rengeteg „problémás” lakás van, ahol pl. hiányoznak különböző szakhatósági és használatbavételi engedélyek, és lehet, hogy ez a nem kellő körültekintéssel eljáró vevő számára, csak akkor derül ki, amikor elutasítják az ingatlan bejegyzési kérelmét. Az un. sima adásvételi szerződés – amikor az eladó a per és tehermentes ingatlanát eladja és a vételár teljes megfizetésével egyidejűleg megtörténik a birtokbaadás, nos ez igen ritka.

Tapasztalatunk szerint szinte minden esetben felmerül olyan kérdés, aminek megfelelő rendezése jogi szakértelmet igényel. A folyamat ráadásul a szerződés aláírásával és a birtokbaadással még nem zárul le, hátra van még a közhiteles nyilvántartásba történő bejegyzés, ehhez szükséges dokumentumok beszerzése (pl a pár éve kötelező energetikai tanúsítvány beszerzése.) A vételár is igen fontos kérdés, ez meghatározza az illeték összegét is, de a fizetésnek egyéb adójogi vonzati is vannak.

A vételár azonban nem lehet feltűnően alacsony sem… És most csak példálózó jelleggel soroltuk föl a különböző felmerülő kérdéseket. Nálunk egy kézben összpontosul a szerződés elkészítése és a járulékos kérdések, a tanácsadástól az egyeztetésen át a szerződés elkészítése ellenjegyzése, engedélyek beszerzése, és a bejegyzési eljárás, ami tulajdonjog megszerzését teszi közhitelessé. Ezen túl optimalizáljuk az illetéket, hogy az az Ön számára a lehető legkedvezőbb legyen.

AZONNAL SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE?

KÉRJE SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓNKAT 
KÉRÉSÉRE VISSZAHÍVJUK

ELÉRHETŐSÉGEINK: 06 20 393 49 44 (0-24)
info@szuperugyved.eu

SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓ, JOGI TANÁCSADÁS: Meghallgatjuk, iratait áttekintjük, és részletesen tájékoztatjuk Önt kilátásairól, lehetőségeiről.A konzultációt követően lesz olyan helyzetben, hogy szabadon eldönthesse, hogy igénybe kívánja-e venni szakképzett jogászaink segítségét.