Büntetőjog

DSC_9726_

A büntetőjog a törvényben meghatározott elkövetési magatartások a bűncselekmények elkövetőivel szembeni büntetőeljárás és jogkövetkezmény (szankció) alkalmazása. A büntetőjog legfőbb alapelve az ártatlanság vélelme, ami azt jelenti, hogy senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg a bűnösségét a bíróság jogerős határozatában nem állapította meg.

A terheltet megilleti a védelem joga. Ez védő részvételével a leghatékonyabb, a védelmet a büntetőeljárásban ügyvéd látja el. A büntetőeljárások nagy részében védő részvétele kötelező. Ha büntetőeljárás folyik ön ellen, a lehető leghamarabb keressen megfelelő büntetőügyekben jártas védőt. A kirendelt védő általában nem nyújt megfelelő védelmet, feladata csupán az eljárásjogi minimum teljesítése. A büntetőeljárásban nem az számít, hogy a terhelt elkövette -e a bűncselekményt, hanem az, hogy a hatóságok tudják e bizonyítani az elkövető bűnösségét.

Ellentétben a büntetőeljárás más résztvevőivel pl. a tanúval szemben – a terheltnek illetőleg a védelemnek nincs igazmondási kötelezettsége. Ezek az alapelvek a védők kapaszkodói, azonban nem minden esetben a legcélravezetőbb a bűncselekmény elkövetésének tagadása. A lényeg, hogy egy szakszerű védelemmel minden esetben kedvezőbben alakul a terhelt számára a büntetőeljárás végkimenetele. Kollégáink a körülményekhez képest a lehető legeredményesebb védekezést dolgozzák ki. Ezért a védelmi stratégiát lehetőleg a büntetőeljárás megindításakor kell kidolgozni. Ha

Önnel szemben büntetőeljárás indul, védő nélkül ne nyilatkozzon, ne tegyen vallomást, mert az a későbbi védekezést nagyban megnehezítheti.  A büntetőeljárás nyomozati szakasszal kezdődik. Eredményes védekezés esetében akár már a nyomozati szakban megszüntethető az eljárás, ha például a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásáról sem várható eredmény, de a nyomozás egyéb okokból is megszüntethető. Ez általában védői közreműködés eredménye. Ebben az esetben a bíróságig el sem jut az ügy. Ha ez nem történik meg, akkor az ügyészségre kerül az ügy, vádemelés, és ezzel az ügy átkerül a bíróságra, ahol a vádlott bűnösségét kimondják, és büntetést szabnak ki, vagy felmentő határozatot hoznak.

Ha a bűnösséget megállapítják a védelemnek a büntetés kiszabásának mértékére van ráhatása. A megfelelő védelem az eljárás elejétől a végéig fontos, egyrészt, hogy ha lehet a bűnösséget ne tudják bizonyítani, másrészt ha a bűnösség megállapításra kerül minél enyhébb büntetést szabjon ki a bíróság, de azért is fontos, hogy a terheltet megillető jogok ne csorbuljanak.

A büntetőjog normáinak csak egy része tekinthető egyszerűnek, a jogszabályok értelmezése sok esetben olyan bonyolult, hogy egy kérdés megítélésében még a bíróságok véleménye is megoszlik. Az egyes kérdésekben való állásfoglalást tovább nehezíti a büntetőjog szabályainak gyakori változása, ami alapján korábbi biztosnak vélt ismereteink meghaladottá válnak. A döntéseket a bíróságok, és a bírók végsősoron mint emberek hozzák. Egy döntés meghozatalát nagyon sok minden befolyásolja, akár az adott bíróságon a bírói gyakorlat, a nyomozó hatóság és az ügyészség hozzáállása, és még számtalan szubjektív elem. Az eljárás és a döntési mechanizmus egy nagyon bonyolult és összetett dolog, a védelem ellátása komoly jogi szakértelmet és rátermettséget igényel. Éppen ezen végsősoron kiszámíthatatlan következmények miatt elengedhetetlen, hogy aki ellen büntetőeljárás folyik, az védőügyvédet fogadjon.

Az új büntetőkódex alapján pl. kevesebbet kell inni az ittas járművezetéshez, bűncselekménynek számít a tanúvallomás megtagadása, a hálapénz elfogadása több esetben minősül vesztegetésnek. Ugyanakkor több esetben lehet lelőni a kertünkbe bemászó tolvajt, a gyermekek már alacsonyabb életkortól is büntetőjogi felelősséggel tartoznak. Erre figyelemmel, ha Ön megbízható tájékoztatást szeretne (tervezett) magatartása büntetőjogi következményei felől, akkor érdemes szakemberhez, azaz büntető ügyvédhez fordulnia.

AZONNAL SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE?

KÉRJE SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓNKAT 
KÉRÉSÉRE VISSZAHÍVJUK

ELÉRHETŐSÉGEINK: 06 20 393 49 44 (0-24)
info@szuperugyved.eu

SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓ, JOGI TANÁCSADÁS: Meghallgatjuk, iratait áttekintjük, és részletesen tájékoztatjuk Önt kilátásairól, lehetőségeiről.A konzultációt követően lesz olyan helyzetben, hogy szabadon eldönthesse, hogy igénybe kívánja-e venni szakképzett jogászaink segítségét.