Ittas Járművezetés

DSC_9726_

Irodánknak kifejezetten szakterülete a bűncselekmények területén az egyik leggyakrabban elkövetett bűncselekmény, az ittas járművezetés. A köztudatban az ittas állapotban történő gépjárművezetés még mindig nem számít súlyos szabályszegésnek, ezért sokan könnyelműségből meggondolatlanságból alkoholfogyasztást követően vállalkoznak hosszabb rövidebb távú vezetésre.

Az ittasan történő vezetésnek súlyos következményei lehetnek, hiszen az alkohol hatására az érzékszervek tompulnak a reakcióidő nő, súlyos személyi sérülésekkel illetőleg anyagi károkkal járó balesetek történhetnek. A statisztikák szerint az ittas állapotban okozott súlyos sérülésekkel netán halálos kimenetelű balesettel járó esetek száma rendkívül magas hazánkban. Ezért a törvények is rendkívül szigorúak.

Hazánkban „zéró tolerancia” van érvényben, ami annyit jelent, hogy szeszesitalból származó alkohollal a szervezetben nem szabad gépi meghajtású járművet vezetni. A tolerancia küszöb is rendkívül alacsony, alacsonyabb sokkal, mint más környező országokban, így fordulhat elő, hogy akár a járművezetés előtti két üveg sör elfogyasztása baleset okozása nélkül is büntetőeljárás megindítását vonhatja maga után.

Tehát rátérve a jogkövetkezményekre, amennyiben a hiteles légalkohol mérés során 0,25g/ml avagy vér és vizeletvétel során a 0,5 g/l ezreléket a szervezetében lévő alkohol meghaladja, úgy Önnel szemben büntető eljárás indul, a vezetői engedély azonnal fizikailag elvételre, bevonásra kerül.

MILYEN JOGKÖVETKEZMÉNYEKRE SZÁMÍTHAT?

A büntetőeljárás eljárásjogi következménye, hogy Önnek meg kell jelennie gyanúsítottként rendőrségi kihallgatáson (meg nem jelenés esetén körözést adnak ki), ahol rabosításon kell átesnie, ez a bűnügyi nyilvántartásba vétel, ahol fényképfelvételeket készítenek Önről. Az eljárás során lehet több kihallgatás illetőleg bírósági tárgyalás.

Büntetést büntetőeljárásban bíróság szabhat ki. Ittas járművezetés vétsége esetén alkalmazandó büntetések talán az elkövetőket legérzékenyebben érintő járművezetéstől eltiltás. Ennek mértéke egy hónaptól tíz évig terjedhet, avagy végleges hatályú is lehet. (Figyelem! Eltiltás hatálya alatti járművezetés nem javasolt, mert a legsúlyosabb szabálysértésként bírálják el, aminek következménye azonnali őrizetbe vétel, több hónapos fogházban történő elzárás, pénzbüntetés és további járművezetéstől eltiltás, a rendőrség (esetenként polgárőrség) kiemelten rendszám alapján figyeli. A járművezetés eltiltással rendszerint együtt jár az úgynevezett utánképzési kötelezettség.

Ez azt jelenti, hogy a büntetés leteltével csak akkor kapja vissza a vezetői engedélyét az elkövető, ha bemutatja az utánképzés elvégzését igazoló dokumentumot. Az utánképzés gyakorlatilag egy több hónapos képzés és vizsga (kressz, vezetés), illetőleg kötelező pszichológiai foglakozásokon történő részvétel. Ezt nem autósiskolák végzik, hanem a területi Nemzeti Közlekedési Hatóságoknál kell jelentkezni és a hatóság vizsgát megtenni. A díja több tényezőtől függően 140.00-Ft- 180.000-Ft között mozog.

Büntetésként jelentkezik még a pénzbüntetés, aminek mértéke szintén igen tág határok között mozog, ügyvédi közreműködés nélkül általában 300.000-Ft-ot meghaladó.

MIÉRT FONTOS AZ ÜGYVÉDI KÉPVISELET, MIBEN TUDUNK SEGÍTENI?

Ahogy fentebb olvasható, a büntetési tételek a Büntető Törvénykönyvben igen tágan kerültek meghatározásra. Tehát nincs olyan táblázat, (mint pl. a sebesség túllépésnél a mérték alapján) ami alapján meg lehetne határozni, hogy adott alkoholszinttel az elkövető milyen büntetésre számíthat. A büntetés kiszabása ennél sokkal összetettebb, számítanak a mért alkoholszint mellett pl. az elkövetés körülményei, az elkövető büntetőjogi és közlekedési előélete, az eljáró bíróság és még számtalan dolog.

Tehát a büntetés „szigora” még országos szinten területileg is változó. Ezért célszerű, ha megkeres minket, elmondja esetét és az összes körülményre tekintettel tudjuk tájékoztatni, hogy mire számíthat szakszerű ügyvédi közreműködés nélkül illetve mi miben tudunk segíteni. És természetesen egy fontos tényező a vádat minden esetben képviselő ügyész. Az ügyészség általános célja, feladata minél nagyobb joghátrány elérése.

A bíró feladata a döntés meghozatala a törvény tágra szabott keretein belül indítványok alapján. Amennyiben nincs avagy nincs megfelelő védelem, úgy a képzeletbeli mérleg (ügyész – bíró – védőügyvéd) a súlyosabb joghátrányokkal járó ügyészi indítvány felé fog billenni. A védőügyvéd szerepe az eljárásban való folyamatos jelenléte, ezzel a minél kisebb hátránnyal járó büntetés elérése. Ebben tudunk Önnek hatékony segítséget nyújtani.

MIRE SZÁMÍTHAT ÜGYVÉD NÉLKÜL ILLETVE SZAKSZERŰ ÜGYVÉDI KÉPVISELETTEL?

Bármilyen büntetőeljárás esetén célszerű védőügyvédet fogadni, fontos szerepe van mind az eljárás során a képviseletben, illetve a büntetés kiszabásánál is jelentős tényező. Ez természetesen az ittas járművezetés vétségének eseteinél is érvényes. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mi a különbség az ügyvéd nélküli és védőügyvéddel történő eljárás során. Ha védőt bíz meg fontos, hogy közlekedési büntetőügyekre szakosodott ügyvéd legyen, hiszen speciális jogszabályok ismerete és speciális gyakorlat kell hozzá.

Ügyvéd nélkül egyedül kell megjelenni az eljárási cselekményeken (gyanúsítotti kihallgatás, bírósági tárgyalás) aminek hátránya, hogy az adott személy nem tudja, hogyan viselkedjen, mit mondjon, mivel javít vagy ront a helyzetén. Pl. ha tesz vallomást lehet hogy olyat mond ami hátrányosan érinti ügye megítélését, ha nem, akkor lemond a védekezés jogáról és az eljárás is elhúzódhat. Ezen kívül kellemetlen pillanatokat lehet átélni egy gyanúsítotti kihallgatás során, ha a kihallgató tiszttel nem megfelelő a kommunikáció.

Az eljárás elhúzódása is egy fontos szempont, védelem nélkül ez igen gyakori, akár egy éven túli is lehet, aminek hátránya, hogy az eljárás jogerős befejezéséig a vezetési jogosultság szünetel. Mi azonban tudjuk a módját, hogyan lehet gyorsítani az eljárást, ami akár heteken belül is lezárulhat.

Szakszerű ügyvédi közreműködéssel lényegesen kisebb joghátrányra lehet számítani, sokkal rövidebb tartalmú eltiltásra, vagy akár az eltiltás mellőzésére (ne feledjük, hogy az eltiltás egy hónaptól tíz évig terjedhet, egy év alatti eltiltás azonban szakszerű védelem nélkül nagyon ritka). Közreműködésünkkel az esetek túlnyomó többségében elkerülhető az utánképzés. A pénzbüntetést is jelentős mértékben csökkenteni tudjuk, kamatmentes részletfizetési lehetőséggel. A büntetett előélethez fűződő joghátrányok (tiszta erkölcsi bizonyítvány) is elkerülhetők.

Több mint tíz éves gyakorlattal rendelkező ügyvédi irodánk minden esetben kidolgozza a legmegfelelőbb védekezést, szükség esetén igazságügyi orvosszakértőt von be, ami ugyancsak kedvezően befolyásolhatja ügye végkimenetelét. Javaslatot teszünk vallomásának tartalmára, és feltárjuk az összes enyhítő körülményt, dokumentumokat. Összességében pénzügyileg is kedvezőbb a helyzet képviseletünkkel, ha figyelembe vesszük az utánképzéssel járó költségeket és a védekezés nélküli lényegesen magasabb pénzbüntetést. Ha Ön hivatásos sofőr, netán több járműkategóriával rendelkezik, különösen indokolt felkeresnie minket. Manapság a jogosítvány nem csupán kényelmi eszköz, hanem sok esetben (és nyilván nem hivatásos vezetőknél is) a megélhetések, egzisztenciák alapját képezhetik.

Sokakban felmerül a kérdés: „nyugodjak bele a majdani büntetésbe, úgysem lehet semmit tenni, ha ügyvédet fogadok rosszabb szemmel néz rám a hatóság, várjam meg mi lesz aztán talán keressek ügyvédet?” Ezek tévhitek. Sokan nem is gondolnák, hogy szakszerű ügyvédi segítséggel milyen eredményeket lehet elérni. A hatóság az ügyvéd nélkül megjelent személyekre úgy tekint, mint akinek nem annyira fontos a kérdés, teret adva az ügyészi indítványnak, biztosan súlyosabb joghátrányra számíthatnak.

Ha Önnek fontos ügye végkimenetele, akkor a lehető legrosszabb döntés várni. Igaz az ügy jogerős befejezéséig bármikor megbízhat védőügyvédet, de minél később történik a segítségnyújtás (pl. egy nem megfelelő rendőrségen tett vallomás után) annál kisebbek az esélyek. Tehát a várakozás késlekedés a lehető legrosszabb döntés. Egy méltányossági kérelem, jó közlekedési előéletre történő hivatkozás és a jogosítvány munkához való szükségességre hivatkozás önmagában nagyon kevés, ilyen próbálkozások nem eredményezik a jogosítvány gyors visszaadását, mintahogy a vezetés vagy a vezetés előtti alkoholfogyasztás tagadása is csak igen ritka esetben és ügyvédi segítséggel vezethet eredményre.

MINDEN ESET EGYEDI EZÉRT KÉRJE IRODÁNK SZEMÉLYRESZABOTT TÁJÉKOZTATÁSÁT

A témáról még rengeteget lehetne írni, az Ön problémája azonban nem oldódik meg, ha naphosszakat Interneten keresgél hasznos, kevésbé hasznos avagy tévinformációk között.

Keressen minket, ügyét azonnal egyedileg kezeljük, már telefonon személyreszabott tájékoztatást nyújtunk hétvégén is, illetőleg konzultáció során az addig keletkezett iratok áttekintésével egyidejűleg szakszerűen tájékoztatjuk ügyének lehetséges végkimeneteléről, ami után szabadon dönthet arról, hogy igénybe kívánja e venni szolgáltatásunkat.

AZONNAL SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE?

KÉRJE SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓNKAT 
KÉRÉSÉRE VISSZAHÍVJUK

ELÉRHETŐSÉGEINK: 06 20 393 49 44 (0-24)
info@szuperugyved.eu

SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓ, JOGI TANÁCSADÁS: Meghallgatjuk, iratait áttekintjük, és részletesen tájékoztatjuk Önt kilátásairól, lehetőségeiről.A konzultációt követően lesz olyan helyzetben, hogy szabadon eldönthesse, hogy igénybe kívánja-e venni szakképzett jogászaink segítségét.

Kapcsolat

Adja meg a telefonszámát és mi visszahívjuk!

Ezt a honlapot a Pest-megyei Ügyvédi Kamarában (1132 Bp. Visegrádi u. 3. II/1) bejegyzett Szuper és Társai Ügyvédi Iroda tartja fenn, az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.pmuk.hu honlapon megtalálhatók. EU ÁFA számunk: HU-‎18132465